Hozzátáplálás a legújabb hazai és nemzetközi ajánlások alapján
*Összeállítva az Emberi Erőforrások Minisztériuma Az egészséges csecsemő táplálásáról szóló szakmai irányelvéből, az Európai Gyermek Gasztroenterológiai Társaság (ESPGHAN) és a Nutriklub hozzátáplálási ajánlásából!
Csecsemők hozzátáplálási ajánlása*
Általános szabályok
Kizárólagos anyatejes táplálás javasolt legalább 4 hónapos korig (17 hetes kor), ha megoldható, akkor betöltött 6 hónapos korig (26 hetes kor). Az anyatejes táplálás fenntartása nagyon fontos az új ételek bevezetésének teljes időszakában. A szilárd táplálékok adása történhet a szoptatás előtt vagy után, az anya és csecsemő preferenciája szerint.
A csecsemő számára legyen külön vágódeszka, fazék, mosogatószivacs, hogy allergén anyagokkal ne érintkezhessen. A higiénés szabályokat mindig be kell tartani!
Minden gyümölcsöt és zöldséget jó alaposan meg kell mosni, hámozni, újra megmosni.
Mindig csak kevés vízzel főzzünk, hogy megmaradjanak az értékes anyagok.
Amit egyszer már felengedtünk, és nem fogyott el, azt ki kell dobni. A tányérban lévő maradékot is ki kell dobni.
A főzelékek legyenek folyékony állagúak, melybe lefejt anyatejet/tápszert keverhetünk. A gyümölcsöt, párolt/főtt zöldségeket passzírozzuk, szűrjük (ezzel eltávolíthatjuk a rostokat).
Az első pár hét főzeléke csak egyféle alapanyagból álljon. 1-1 új anyagot minimum 3-4 napig adjunk a babának, először csak néhány kiskanállal, majd fokozatosan növelve az adagot.
Ha bármilyen ételre a családban allergia fordult elő, akkor azt az alapanyagot, ételt később adjuk, mint lehetne! Tejtermékek esetében minimum 1 éves kortól!
Csecsemőknek, kisgyermekeknek tilos a bő zsírban sült rántott, csípős, füstölt, alkoholtartalmú ételek adása!
Lehetőleg kerüljük a só és cukor használatát az ételkészítés során!
A hozzátáplálás gyakorisága 5-6 hónapos korban naponta 1-2 alkalommal, 6-8 hónapos korban naponta 2-3-szor, 9-12 hónapos kortól naponta 3-4x kapja a csecsemő, 1 éves kor után 3 főétkezés (reggeli, ebéd, vacsora) és két kisebb étkezés (tízórai, uzsonna).
A szilárd táplálékok (szolidok) bevezetését kezdjük 1-2 kávéskanállal, majd fokozatosan emeljük a mennyiséget és növeljük az ételek variációit.
Korán törekedjünk minél több fajta adására, hogy biztosítsuk a megfelelő kalória- és tápanyagbevitelt, valamint a minél több ízt (és így zöldségek és gyümölcsök megkedvelését). Az új ételeket azonban akár 8 alkalommal is kell kínálni, mire a csecsemő teljesen elfogadja.
Vegyszermentes zöldség lenne az ideális, de ennek hiányában mindenképpen törekedjünk arra, hogy ellenőrzött beszerzési helyről (élelmezés-egészségügyi várakozási idő betartása) vásárolt alapanyagot használjunk, és ha az alapanyag magas nitrát tartalma nem zárható ki, akkor inkább kész bébiételt válasszunk.
4-5. hónap között adható ételek (tápszert fogyasztó csecsemő számára)
burgonya, répa, sütőtök, tök, cukkini, patisszon, fejes saláta (párolás/főzés-passzírozás-áttörés), szelőtök
alma, őszibarack, narancslé, mandarinlé
rizs, kukoricaliszt
anyatej, 1-es tápszer, gabonapép, babavíz (Szentkirályi, Jana, Humana baby wasser- felbontás után 24 óráig használhatók fel!)
5-6. hónap között adható új ételek
spenót (maximum heti 1-szer), mángold, brokkoli
a monokomponensű (egyféle zöldségből készült) főzelékeket enyhén ízesíthetjük
fűszerek: vöröshagyma, fokhagyma, zöldpaprika, paradicsom, petrezselyem, zellerlevél, kapor (egészben belefőzni)
már lehet a főzelékeket turmixolni
sűríthetjük az ételeket burgonyával, rizzsel, búzaliszttel
glutén bevezetése (búza, árpa, zab, rozs tartalmazza): cukormentes babakeksz, gluténtartalmú zabpehely, hetente 2-3 alkalommal 1 kávéskanállal tegyünk a pürékbe, maximum 11 hónapos korig kell elkezdeni
6-7. hónap között adható új ételek
meggy, cseresznye, sárgadinnye, hámozott szilva, körte, déligyümölcsök (narancs, banán, mangó), avokádó
fehérrépa, cékla, brokkoli
csirkemell, pulykamell (20-30gr egy adag főzelékre) - a gyümölcs, zöldség bevezetését követő 1 hónap elteltével adható
ha tápszert kap a baba, akkor 2-es tápszer
7-8. hónap között adható új ételek
gesztenye, görögdinnye, szőlő
fűszerek: csipetnyi tárkony, kakukkfű, majoranna, lestyán, babér, vanília, köménymag
hússal való komplettálás (magas víztartalmú fiatal állat húsa): borjú apróhús, malachús, nyúlhús, heti 1-szer fiatal csirke mája (vaspótlás)
hal heti 1-szer (javítja a későbbiekben a kognitív funkciókat omega-3 zsírsav tartalma miatt)
dúsíthatjuk a főzelékeket hidegen hozzákevert zsiradékkal (növényi olaj - 1 dl főzelékhez 1 kávéskanállal)
párolás: a zöldséget minimális mennyiségű zsiradékon átforgatjuk, vízzel felöntjük, fedő alatt puhára gőzöljük. Az ételt liszttel hintjük.
8-9. hónap között adható új ételek
padlizsán, karfiol, kelkáposzta, kelbimbó, zöldborsó (átpasszírozva), zöldbab, spárga, paszternák, édesburgonya, zeller, uborka, csicsóka, sóska (havonta 1-szer)
tojássárgája
kéthetente 1-szer borjúmáj
tejtermékek bevezetése (kalcium kiegészítés, komplettálás): savanyú tejtermékek (joghurt, kefír), sajt; 100 ml püréhez 1 kávéskanállal adjunk
fűszerek: bors, szegfűszeg, metélőhagyma, póréhagyma, bazsalikom
habarni is lehet (tejföllel, kefírrel)
A "K" betűs zöldségeket fedő nélkül kell főzni és köménymagot is lehet hozzátenni, hogy a haspuffadást megelőzzük.
9-10. hónap között adható új ételek
előtérben a fehérjék: tojássárgája, sajt, túró
rántással is készíthetünk főzelékeket (ízesítve)
kenyér, kifli, rágcsálnivaló (babakeksz; főtt zöldség - brokkoli, édesburgonya; gyümölcs - banán, puha körte; kiflivég)
10-11. hónap között adható új ételek
sárgabarack, birsalma
endívia, édeskömény, rebarbara, sárgaborsó
marhahús, sertéshús
szilárdabb ételek készítése
rakott húsos, zöldséges-rizses ételek
11-12. hónap között adható új ételek
fűszerek: majoranna, oregánó
sütés, grillezés (ízanyagok tovább fokozása) - ezek emésztése nehezebb a pörzsanyag képződés miatt
kezdhetjük bevezetni a magyaros alapot, csak kímélő módon
12-15 hónapos kor között adható új ételek
ananász, grapefruit, citrom, kókusz, füge, datolya, lime, klementin
száraz hüvelyesek (szárazbab, lencse)
tojásfehérje, hal, kacsa, liba, fácán
gyümölcsjoghurt
gyógynövénytea, méz
köles, hajdina
margarin, vaj, zsír
fűszerek: szerecsendió, ánizs, fahéj
Junior 1-es gyerekital (napi 2 pohár, kb. 500ml)
articsóka, zöldpaprika, csemegekukorica, retek, cikória
őrölt olajos magvak (mogyoró, dió, mandula, kesudió)
15-24 hónapos kor között adható ételek
eper, málna, kivi, ribizli, egres, szeder, áfonya, csipkebogyó, som
fűszerek: lilahagyma, zöldhagyma
100%-os gyümölcslé, lehetőleg vízzel hígítva
2 éves kortól adható ételek
nyers zöldség, gomba
vadhúsok, tenger gyümölcsei
Junior 2 gyerekital (napi 2 pohár)
3 éves kortól adható ételek
szója
tehéntej, kecsketej, ömlesztett sajtok, sajtkrémek, penészes, füstölt- és kemény sajtok, juhtúró, juhsajt, kecskesajt, tejszín
fűszerek: fűszerpaprika, fűszerkeverék, majonéz, ketchup, mustár
Az egészséges táplálkozás minél többféle étel és ital megfelelő arányban és mennyiségben történő fogyasztása. A kiegyensúlyozott táplálkozás minden életkorban fontos, kialakítását a születés pillanatától kezdve tanácsos elkezdeni.
"Ne csak együnk, hanem táplálkozzunk!"
Készítette: László Noémi védőnő