Hozzátáplálás a legújabb hazai és nemzetközi ajánlások alapján

2021.03.26

 *Összeállítva az Emberi Erőforrások Minisztériuma Az egészséges csecsemő táplálásáról szóló szakmai irányelvéből, az Európai Gyermek Gasztroenterológiai Társaság (ESPGHAN) és a Nutriklub hozzátáplálási ajánlásából!

Csecsemők hozzátáplálási ajánlása*

Általános szabályok

Kizárólagos anyatejes táplálás javasolt legalább 4 hónapos korig (17 hetes kor), ha megoldható, akkor betöltött 6 hónapos korig (26 hetes kor). Az anyatejes táplálás fenntartása nagyon fontos az új ételek bevezetésének teljes időszakában. A szilárd táplálékok adása történhet a szoptatás előtt vagy után, az anya és csecsemő preferenciája szerint.

A csecsemő számára legyen külön vágódeszka, fazék, mosogatószivacs, hogy allergén anyagokkal ne érintkezhessen. A higiénés szabályokat mindig be kell tartani!

Minden gyümölcsöt és zöldséget jó alaposan meg kell mosni, hámozni, újra megmosni.

Mindig csak kevés vízzel főzzünk, hogy megmaradjanak az értékes anyagok.

Amit egyszer már felengedtünk, és nem fogyott el, azt ki kell dobni. A tányérban lévő maradékot is ki kell dobni.

A főzelékek legyenek folyékony állagúak, melybe lefejt anyatejet/tápszert keverhetünk. A gyümölcsöt, párolt/főtt zöldségeket passzírozzuk, szűrjük (ezzel eltávolíthatjuk a rostokat).

Az első pár hét főzeléke csak egyféle alapanyagból álljon. 1-1 új anyagot minimum 3-4 napig adjunk a babának, először csak néhány kiskanállal, majd fokozatosan növelve az adagot.

Ha bármilyen ételre a családban allergia fordult elő, akkor azt az alapanyagot, ételt később adjuk, mint lehetne! Tejtermékek esetében minimum 1 éves kortól!

Csecsemőknek, kisgyermekeknek tilos a bő zsírban sült rántott, csípős, füstölt, alkoholtartalmú ételek adása!

Lehetőleg kerüljük a só és cukor használatát az ételkészítés során!

A hozzátáplálás gyakorisága 5-6 hónapos korban naponta 1-2 alkalommal, 6-8 hónapos korban naponta 2-3-szor, 9-12 hónapos kortól naponta 3-4x kapja a csecsemő, 1 éves kor után 3 főétkezés (reggeli, ebéd, vacsora) és két kisebb étkezés (tízórai, uzsonna).

A szilárd táplálékok (szolidok) bevezetését kezdjük 1-2 kávéskanállal, majd fokozatosan emeljük a mennyiséget és növeljük az ételek variációit.

Korán törekedjünk minél több fajta adására, hogy biztosítsuk a megfelelő kalória- és tápanyagbevitelt, valamint a minél több ízt (és így zöldségek és gyümölcsök megkedvelését). Az új ételeket azonban akár 8 alkalommal is kell kínálni, mire a csecsemő teljesen elfogadja.

Vegyszermentes zöldség lenne az ideális, de ennek hiányában mindenképpen törekedjünk arra, hogy ellenőrzött beszerzési helyről (élelmezés-egészségügyi várakozási idő betartása) vásárolt alapanyagot használjunk, és ha az alapanyag magas nitrát tartalma nem zárható ki, akkor inkább kész bébiételt válasszunk.

4-5. hónap között adható ételek (tápszert fogyasztó csecsemő számára)

  • burgonya, répa, sütőtök, tök, cukkini, patisszon, fejes saláta (párolás/főzés-passzírozás-áttörés), szelőtök

  • alma, őszibarack, narancslé, mandarinlé

  • rizs, kukoricaliszt

  • anyatej, 1-es tápszer, gabonapép, babavíz (Szentkirályi, Jana, Humana baby wasser- felbontás után 24 óráig használhatók fel!)

5-6. hónap között adható új ételek

  • spenót (maximum heti 1-szer), mángold, brokkoli

  • a monokomponensű (egyféle zöldségből készült) főzelékeket enyhén ízesíthetjük

  • fűszerek: vöröshagyma, fokhagyma, zöldpaprika, paradicsom, petrezselyem, zellerlevél, kapor (egészben belefőzni)

  • már lehet a főzelékeket turmixolni

  • sűríthetjük az ételeket burgonyával, rizzsel, búzaliszttel

  • glutén bevezetése (búza, árpa, zab, rozs tartalmazza): cukormentes babakeksz, gluténtartalmú zabpehely, hetente 2-3 alkalommal 1 kávéskanállal tegyünk a pürékbe, maximum 11 hónapos korig kell elkezdeni

6-7. hónap között adható új ételek

  • meggy, cseresznye, sárgadinnye, hámozott szilva, körte, déligyümölcsök (narancs, banán, mangó), avokádó

  • fehérrépa, cékla, brokkoli

  • csirkemell, pulykamell (20-30gr egy adag főzelékre) - a gyümölcs, zöldség bevezetését követő 1 hónap elteltével adható

  • ha tápszert kap a baba, akkor 2-es tápszer

7-8. hónap között adható új ételek

  • gesztenye, görögdinnye, szőlő

  • fűszerek: csipetnyi tárkony, kakukkfű, majoranna, lestyán, babér, vanília, köménymag

  • hússal való komplettálás (magas víztartalmú fiatal állat húsa): borjú apróhús, malachús, nyúlhús, heti 1-szer fiatal csirke mája (vaspótlás)

  • hal heti 1-szer (javítja a későbbiekben a kognitív funkciókat omega-3 zsírsav tartalma miatt)

  • dúsíthatjuk a főzelékeket hidegen hozzákevert zsiradékkal (növényi olaj - 1 dl főzelékhez 1 kávéskanállal)

  • párolás: a zöldséget minimális mennyiségű zsiradékon átforgatjuk, vízzel felöntjük, fedő alatt puhára gőzöljük. Az ételt liszttel hintjük.

8-9. hónap között adható új ételek

  • padlizsán, karfiol, kelkáposzta, kelbimbó, zöldborsó (átpasszírozva), zöldbab, spárga, paszternák, édesburgonya, zeller, uborka, csicsóka, sóska (havonta 1-szer)

  • tojássárgája

  • kéthetente 1-szer borjúmáj

  • tejtermékek bevezetése (kalcium kiegészítés, komplettálás): savanyú tejtermékek (joghurt, kefír), sajt; 100 ml püréhez 1 kávéskanállal adjunk

  • fűszerek: bors, szegfűszeg, metélőhagyma, póréhagyma, bazsalikom

  • habarni is lehet (tejföllel, kefírrel)

  • A "K" betűs zöldségeket fedő nélkül kell főzni és köménymagot is lehet hozzátenni, hogy a haspuffadást megelőzzük.

9-10. hónap között adható új ételek

  • előtérben a fehérjék: tojássárgája, sajt, túró

  • rántással is készíthetünk főzelékeket (ízesítve)

  • kenyér, kifli, rágcsálnivaló (babakeksz; főtt zöldség - brokkoli, édesburgonya; gyümölcs - banán, puha körte; kiflivég)

10-11. hónap között adható új ételek

  • sárgabarack, birsalma

  • endívia, édeskömény, rebarbara, sárgaborsó

  • marhahús, sertéshús

  • szilárdabb ételek készítése

  • rakott húsos, zöldséges-rizses ételek

11-12. hónap között adható új ételek

  • fűszerek: majoranna, oregánó

  • sütés, grillezés (ízanyagok tovább fokozása) - ezek emésztése nehezebb a pörzsanyag képződés miatt

  • kezdhetjük bevezetni a magyaros alapot, csak kímélő módon

12-15 hónapos kor között adható új ételek

  • ananász, grapefruit, citrom, kókusz, füge, datolya, lime, klementin

  • száraz hüvelyesek (szárazbab, lencse)

  • tojásfehérje, hal, kacsa, liba, fácán

  • gyümölcsjoghurt

  • gyógynövénytea, méz

  • köles, hajdina

  • margarin, vaj, zsír

  • fűszerek: szerecsendió, ánizs, fahéj

  • Junior 1-es gyerekital (napi 2 pohár, kb. 500ml)

  • articsóka, zöldpaprika, csemegekukorica, retek, cikória

  • őrölt olajos magvak (mogyoró, dió, mandula, kesudió)

15-24 hónapos kor között adható ételek

  • eper, málna, kivi, ribizli, egres, szeder, áfonya, csipkebogyó, som

  • fűszerek: lilahagyma, zöldhagyma

  • 100%-os gyümölcslé, lehetőleg vízzel hígítva

2 éves kortól adható ételek

  • nyers zöldség, gomba

  • vadhúsok, tenger gyümölcsei

  • Junior 2 gyerekital (napi 2 pohár)

3 éves kortól adható ételek

  • szója

  • tehéntej, kecsketej, ömlesztett sajtok, sajtkrémek, penészes, füstölt- és kemény sajtok, juhtúró, juhsajt, kecskesajt, tejszín

  • fűszerek: fűszerpaprika, fűszerkeverék, majonéz, ketchup, mustár

Az egészséges táplálkozás minél többféle étel és ital megfelelő arányban és mennyiségben történő fogyasztása. A kiegyensúlyozott táplálkozás minden életkorban fontos, kialakítását a születés pillanatától kezdve tanácsos elkezdeni.

"Ne csak együnk, hanem táplálkozzunk!"

Készítette: László Noémi védőnő

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el